Az Év Bortermelője Magyarországon nevű díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti. A díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért érdemli ki az elismerést.
Figula Mihály december 8-án, a Felix Kitchen & Barban vette át a díjat a Magyar Bor Akadémia tagjainak szavazatai alapján.
A díjat 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Első alkalommal Tiffán Ede villányi borász vehette át a díjat, legutóbb Nyúlné dr. Pühra Beáta, az Etyek-Budai borvidéken működő Nyakas Pincészet főborásza.
A kiválasztás menete évek óta változatlan. A díj jelölési szakaszában közel 850 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdeti azt az öt legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre. Ebben az évben az öt jelölt: Figula Mihály, Günzer Tamás, Lamport József, Liptai Zsolt, Vesztergombi Csaba volt.

Történelmet írt Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék) azzal, hogy édesapja, idősebb Figula Mihály (2000) után ő is megkapta az Év Bortermelője elismerést. Ez az első alkalom, hogy egy családban két borász is megkapja a díjat.
Figula Mihály illusztris társaságba került, Szepsy István, Áts Károly tokaji, Konyári János és Légli Ottó balatonboglári, valamint Thummerer Vilmos és dr. Lőrincz György egri borászok után ő a hetedik, aki két legnagyobb hazai szakmai elismerést (Év Bortermelője, Borászok Borásza) magáénak tudhatja – írja a vince.hu.